ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Everest'te buz engeli aşıldı Tırmanış rotası yeniden açıldı

Tunahan Köpüklü - | Son Güncelleme Tarihi:
Everest'te buz engeli aşıldı Tırmanış rotası yeniden açıldı

Nepal'deki Everest Dağı'nda dev bir buz kütlesi nedeniyle iki haftadır Base Camp ile üst kamplar arasındaki geçişin durması, Nepalli dağcıların çalışmasıyla çözüldü. Yetkililer, “icefall doctor” olarak bilinen ekiplerin ve Şerpaların müdahalesiyle Camp 2'ye kadar yeni rotanın açıldığını açıkladı.

Kapat

HABERİN DEVAMI

Nepal Turizm Genel Müdürü Ram Krishna Lamichhane, buz duvarını aşmak için en güvenli hattın belirlendiğini ve iplerin yeniden döşendiğini belirtti. Lamichhane, bazı risklerin sürdüğünü ancak ekiplerin en uygun güzergâhı seçtiğini ifade etti.

Dev serak tırmanışı haftalarca geciktirdi

Yaklaşık 30 metre yüksekliğindeki dev buz kütlesi, "serak" olarak adlandırılıyor ve Everest tırmanış sezonunda ilerlemeyi tamamen durdurmuştu. Bu engel, ekiplerin Camp 1 ve Camp 2 arasındaki ip hatlarını tamamlamasını geciktirdi.

Yetkililer, ekiplerin rota açma çalışmalarına geçen ay başladığını ancak tehlikeli buz yapısı nedeniyle ilerlemenin durduğunu aktardı. Engelin çözülmesiyle birlikte tırmanıcıların yeniden yükseklik uyum sürecine başlayacağı bildirildi.

425 dağcı zirve için izin aldı

Bu yıl Everest'e tırmanmak için 425 dağcıya izin verildi. Nepal Turizm Dairesi, bu sezonun ülkeye yaklaşık 924 milyon Nepal rupisi gelir sağlayacağını açıkladı.

Uzmanlara göre gecikme, zirve denemelerinin yoğunlaşmasına ve bazı bölgelerde yığılma riskine yol açabilir. Bu durumun özellikle yüksek irtifa kamplarında bekleme sürelerini artırabileceği belirtiliyor.

Gelişmiş teknolojiyle riskli rota haritalandı

Rota açma çalışmalarında drone taramaları ve 3D görüntüleme teknikleri kullanıldı. Ekipler, Khumbu Buz Şelalesi'ni detaylı şekilde haritalandırarak çökme riski taşıyan bölgeleri belirledi.

Yetkililer, özellikle yeni tespit edilen büyük serak yapısının birkaç gün içinde çökme riski taşıdığına dikkat çekerek tırmanıcıların ağır yük taşımamaları konusunda uyarıda bulundu.

Sonuç olarak Everest'te uzun süredir kapalı olan rota yeniden açılırken, yetkililer hava koşulları ve buz hareketlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sezon gecikmeli başlasa da tırmanışların önümüzdeki günlerde hız kazanması bekleniyor.


Etiketler:
everest yol sezon