ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Evcil hayvanlarda göz enfeksiyonu tedavisinde dirençli bakteri tehlikesi büyüyor

Fatih Coşgun - | Son Güncelleme Tarihi:
Evcil hayvanlarda göz enfeksiyonu tedavisinde dirençli bakteri tehlikesi büyüyor

İbrani Üniversitesi'nin yayımladığı uluslararası inceleme, evcil hayvanlarda göz enfeksiyonlarının tedavisinin giderek zorlaştığını ortaya koyuyor. Özellikle köpek, kedi ve atlarda antibiyotiklere dirençli bakteri oranının yüzde 50'ye ulaşması, veterinerleri ve hayvan sahiplerini endişelendiriyor.

Kapat

HABERİN DEVAMI

Evcil hayvanlarda göz enfeksiyonları, son dönemde tedaviye dirençli bakteri türlerinin artışıyla birlikte ciddi bir sorun haline geldi. İbrani Üniversitesi'nin beş kıtadan topladığı verilerle hazırlanan raporda, köpekler, kediler ve atlarda kornea enfeksiyonlarının giderek daha zor tedavi edildiği belirtildi. Standart ilaçlara karşı duyarsızlaşan Staphylococcus pseudintermedius ve Pseudomonas aeruginosa gibi bakterilerin başlıca etkenler arasında yer aldığı vurgulandı. Atlarda ise mantar enfeksiyonlarının da tabloya eklendiği ifade edildi.

Veteriner kliniklerinde dirençli bakteri oranı yüzde 50'ye çıktı

Rapor, bazı veteriner kliniklerinde çoklu dirençli bakteri suşlarının oranının yüzde 40 ila 50 seviyesine ulaştığını ortaya koydu. Özellikle erken dönemde kültür alınmadan başlanan damla tedavileri, enfeksiyonun kontrolünü daha da zorlaştırıyor. Laboratuvar ortamında yapılan sistemik ilaç testlerinin, gözyaşı, protein ve biyofilm gibi faktörler nedeniyle yerel tedavinin etkinliğini doğru yansıtamadığına dikkat çekildi. Bu durum, tedavi sürecinde yanlış kararlar alınmasına ve dirençli mikropların yayılmasına yol açabiliyor.

Uzmanlar: 'Erken sürüntü alın, antibiyotik kullanımına dikkat edin'

İbrani Üniversitesi'nden uzmanlar, göz enfeksiyonlarındaki antibiyotik direncinin artık sadece teorik bir tehdit olmadığını, klinik pratikte ciddi sonuçlar doğurduğunu belirtti. Özellikle daha önce antibiyotik kullanan hayvanlarda, en dayanıklı mikropların hayatta kalması nedeniyle riskin arttığı vurgulandı. Uzmanlar, tedaviye başlamadan önce mutlaka sürüntü örneği alınmasını öneriyor. Alternatif tedavi seçenekleri olarak antiseptikler, biyofilm yok edici yöntemler ve UV tedavisi gündeme gelse de, ağır vakalarda antibiyotiklerin yerini tam olarak dolduramıyor. Ayrıca, tek sağlık yaklaşımının önemine dikkat çekilerek, bazı dirençli bakteri türlerinin evcil hayvanlar ile insanlar arasında geçiş yapabildiği uyarısı yapıldı.

Evcil hayvanlarda göz enfeksiyonlarının tedavisinde karşılaşılan antibiyotik direnci, hem veteriner hekimleri hem de hayvan sahiplerini yeni çözüm arayışlarına yöneltiyor. Uzmanlar, bilinçli antibiyotik kullanımı ve erken tanının, dirençli bakteri tehdidiyle mücadelede en etkili yol olduğunu belirtiyor.


Etiketler:
göz enfeksiyonu evcil hayvan antibiyotik direnci Staphylococcus pseudintermedius Pseudomonas aeruginosa