ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

Almanya'da BND eski başkanı ve özel kalem müdürü casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Almanya dış istihbarat servisi BND'nin eski başkanı Hanning ve eski özel kalem müdürü ‘iki yabancı ülke için casusluk' suçlamasıyla tutuklandı.

Ayşegül Bedir Akosman - | Son Güncelleme Tarihi:
Almanya'da BND eski başkanı ve özel kalem müdürü casusluk suçlamasıyla tutuklandı

Almanya resmi yayın kurumları WDR, NDR ve Süddeutsche Zeitung gazetesinin ortak araştırmasına göre, Almanya Federal İstihbarat Servisi (BND) eski başkanı August Hanning ve görevdeyken Özel Kalem Müdürü olan Manfred D. tutuklandı. Federal Başsavcı iki ismi de vatana ihanet casusluğu, devlet sırlarının ifşası suçlamalarıyla soruşturuyor. Hanning, Angela Merkel'in Başbakanlık görevini devralmasının ardından 2005-2009 yılları arasında da İçişleri Bakanlığı müsteşarlığı yapmıştı. Manfred D., müsteşarlık döneminde de asistanlığını yapmıştı.

BU YIL İKİNCİ CİDDİ OLAY

Ancak Manfred D., Hanning emekliye ayrıldıktan sonra da Mart 2012-Mart 2026 tarihleri arasında çeşitli BND başkanlarının özel kalem müdürü olarak görev almayı sürdürdü. Başsavcılık açıklamasında Manfred D.'nin bu görevi kapsamında, gizli tutulması gereken çok sayıda gizli bilgiye erişim imkânına sahip olduğuna dikkat çekildi. BND için bu olay, sadece birkaç yıl içinde yaşanan ikinci ciddi olay olma özelliğini taşıyor. Şu anda, eski bir BND bölüm başkanı, 2022 yılında Rusya için casusluk yapmakla suçlanarak Berlin Yüksek Bölge Mahkemesi'nde yargılanıyor. Bu dava, BND'nin siber operasyonlarıyla ilgili, kurum içinden sızan son derece gizli bilgilerle ilgiliydi. Alman tarihinde daha önce hiç bu kadar yüksek rütbeli eski bir yetkilinin karıştığı bir vatana ihanet davası olmamıştı.

August Hanning

'İSRAİL HATTI ÇOK SOMUT'

WDR, NDR ve SZ tarafından elde edilen bilgilere göre, bu durum Rusya ile ilgili değil. Hanning'in İsrail eski istihbarat çevreleriyle bağlantısı açıkça belgelenmiş durumda. 2021'de Hanning, İsrail bağlantılı siber güvenlik şirketi WHEN Group'un Advisory Board'una katılıyor. Şirketin başkanı, eski Mossad Başkanı (1996-98) ve sonrasında Başbakan Ehud Barak'ın müsteşarı (1999-2001) Danny Yatom. Yatom, 16 Şubat 2021'de şirket başkanı olduktan 5 ay sonra Temmuz 2021'de August Hanning'in Danışma Kurulu Üyesi olarak işe alındığını açıkladı ve hemen ardından 26 Temmuz 2021'de birlikte Jerusalem Post'a siber güvenlik/istihbarat konusunda röportaj verdiler. Bu tarih özellikle dikkat çekici çünkü savcılığın iddia ettiği belge akışı 2022'ye kadar sürüyor.

Hanning gibi bir başka danışma kurulu üyesi de İsrail'in 4 yıl boyunca Almanya askeri ataşeliğini yapan (1990–1994) Dr. Shlomo Shamir. Federal savcılığın iddiası da, Hanning'in yaklaşık 2.000 gizli BND belgesi aldığı; bunları özel danışmanlığında kullandığı; bir yabancı servis mensubu için gizli BND bilgilerine dayalı briefing hazırladığı ve ikinci bir yabancı servisin mensubuna yıllarca siyasi bilgi aktardığı ileri sürülüyor.

Kapat

HABERİN DEVAMI


Etiketler:
casusluk suçlaması eski başkan tutuklandı Almanya BND August Hanning