Ağaç gibi nefes alan malzeme

İsviçre'de bilim insanları, havadaki karbondioksiti ağaçlar gibi doğrudan emen ve büyüyebilen canlı bir malzeme geliştirdi.
ETH Zürih Üniversitesi'nde Mark Tibbitt liderliğinde yürütülen çalışmada, fotosentetik bakteriler (siyanobakteriler) özel bir jel içerisine yerleştirildi. Böylece hem canlı hem de büyüyebilen ve atmosferden doğrudan karbondioksiti yakalayabilen bir yapı malzemesi üretildi. Büyüyebilmesi için yalnızca güneş ışığı, karbondioksit ve temel besinlerle zenginleştirilmiş yapay deniz suyuna ihtiyaç duyuyor.
Malzeme mineral formda da karbon depolayabilme özelliğiyle, çevresel ve yapısal açıdan avantaj sağlıyor. Fotosentez sırasında malzemenin iç yapısında katı karbonatlar oluşuyor. Bu mineraller uzun ömürlü karbon depoları olarak görev yapıyor. İlk uygulama örnekleri, Kanada Pavyonu'nda üç metre yüksekliğindeki iki yapay "ağaç gövdesi"ne yer verildi. Her biri yılda yaklaşık 18 kilogram karbondioksit emiyor bu, 20 yaşındaki bir çam ağacına eşdeğer.

3D baskı teknolojisiyle şekillendirilebilen malzemenin gelecekte bina cephelerinin kaplanmasında kullanılarak, karbon salınımının azaltılması planlanıyor.
- Popüler Haberler -

ABD Kongre Üyesi Tlaib'ten İsrail'e sert tepki: Gazze'deki insani yardım ablukasını durdurun!

Trump: Elon Musk, devlet desteği olmadan Güney Afrika'ya geri dönmek zorunda kalabilir

AB dönem başkanlığı el değiştirdi

Tel Aviv ve Şam arasında yeni anlaşmazlık

Soykırımcılarda siyasi deprem! İstifa ettiğini duyurdu

İran'ın eski Meclis Başkan Yardımcısı Mutahhari'den ülkesine S-400 satmayan Rusya'ya tepki
