ABD'den UCM'ye yargı resti... "Bizim üzerimizde yetkisi yok"

ABD Adalet Bakan Vekili Todd Blanche, UCM Başkanı Yargıç Tomoko Akane'ye gönderdiği mektupta Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Amerikan vatandaşları üzerindeki yargı yetkisini kesin bir dille reddetti. Blanche, mahkemenin tarafsızlığı ve meşruiyeti konusunda ciddi şüpheler taşıdıklarını açıkladı.
ABD ile Uluslararası Ceza Mahkemesi arasındaki gerilim yeni bir boyut kazandı. Adalet Bakan Vekili Todd Blanche, UCM Başkanı'na gönderdiği resmi mektupla Washington'un mahkemeye bakışını net biçimde ortaya koydu. ABD'nin Roma Statüsü'ne taraf olmadığını vurgulayan Blanche, UCM'nin Amerikan vatandaşları üzerinde hiçbir yargı yetkisi bulunmadığını ilan etti.
BLANCHE'DAN UCM BAŞKANI AKANE'YE SERT MEKTUP
Blanche, UCM'ye gönderdiği mektupta, Mahkeme'nin ABD vatandaşları üzerinde yargı yetkisi olduğuna dair iddiaları reddettiğini belirtti. UCM Başkanı Yargıç Tomoko Akane'ye gönderdiği mektupta Blanche, ABD'nin mahkemeyi kuran anlaşma Roma Statüsü'ne taraf olmadığını ve bu nedenle UCM'nin yargı yetkisini hiçbir zaman kabul etmediğini savundu.

Todd Blanche
Blanche, UCM'nin giderek artan şekilde hukuksuz ve gayrimeşru bir tutum sergilediğini ileri sürerek "Mahkemenin seçici uygulama geçmişi ve kurum içi usulsüzlüklere dair inandırıcı iddialar, UCM'nin tarafsızlığı, güvenilirliği ve meşruiyeti konusunda ciddi şüpheler uyandırmaktadır." ifadelerini kullandı.
2002 TARİHLİ KORUMA YASASINA ATIF YAPILDI
ABD'li askeri personel, hükümet yetkilileri ve siviller üzerinde UCM'nin yargı yetkisini reddeden 2002 tarihli "Amerikan Askeri Personelini Koruma Yasası"na da atıfta bulunan Blanche, "Adalet Bakanlığı, ulusumuzun egemenliğini savunmaya ve ABD vatandaşlarının haklarını, hukuka aykırı uluslararası yetki aşımı girişimlerine karşı korumaya kararlıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Blanche, ABD'nin, halkının özgürlüğünü ve güvenliğini, herhangi bir seçmen kitlesine karşı hesap verme yükümlülüğü bulunmayan veya Anayasa'ya bağlılık taşımayan, "Lahey'deki yabancı bir mahkemenin tasarrufuna bırakmayacağını" kaydetti.
WASHİNGTON'A HER TÜRLÜ ARACI KULLANMA YETKİSİ
Amerikan Askeri Personelini Koruma Yasası, ABD personelini ve hükümet yetkililerini Lahey merkezli UCM'nin yargı yetkisinden korumak amacıyla 2002 yılında çıkarılan bir federal yasa olarak, herhangi bir tutuklama emri veya talebiyle, vatandaşlarının gözaltına alınmasına karşı Washington'a her türlü aracı kullanma yetkisi veriyor.
- Popüler Haberler -
Güney Afrika'da tatilci otobüsü devrildi: Çok sayıda ölü ve yaralı var
AB'den UNIFIL sonrası Lübnan hamlesi: Katkı vermeye hazırız
Zelenski'den Rusya'ya gözdağı... "Putin savaşı kaybediyor"
Avrupa'da sıcaklık rekorları kırılırken Alp Dağları'nda kar yağdı
Suriye'de kafeye bombalı saldırı: 4 ölü, 10 yaralı
Avrupa ülkesinde gündeme geldi... 2009'dan sonra doğanlara satış engeli önerisi



