ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

İğne yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan verilir mi?

HALİL İBRAHİM AKGÜL - | Son Güncelleme Tarihi:
İğne yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan verilir mi?

On bir ayın sultanı Ramazan 1 Mart itibarıyla başlamıştı. Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, hangi durumların oruçlarını bozabileceği konusunda çeşitli araştırmalar yapmaya devam ediyor. Peki, iğne yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan verilir mi?

Kapat

HABERİN DEVAMI

Ramazan ayında oruçlu olan vatandaşlar, tuttukları oruçların bozulmaması için birçok konuyu merak edip internette araştırabiliyorlar. Diş fırçalamak orucu bozar mı? Sakız çiğnemek orucu bozar mı? gibi birçok klasik soru her Ramazan ayında araştırılmaya devam ediyor.

Niyetliyken iğne yaptırmak zorunda kalanlar ya da kan vermek zorunda kalanlar ise oruçlarının bozulup bozulmadığı konusunda merak ettikleri soruları araştırmaya devam ediyorlar. Peki, iğne yaptırmak orucu bozar mı? Oruçluyken kan verilir mi?

İĞNE YAPTIRMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken iğne yaptırmak orucu bozar mı sorusu birçok kişinin merak ettiği konuların başında geliyor. Diyanet, konuyla ilgili gelen bir soruya şu açıklamaları yaptı:

Oruç; yemek, içmek ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Peki, oruçluyken kan verilir mi?

ORUÇLUYKEN KAN VERİLİR Mİ?

İğne yaptırmanın dışında, oruçluyken kan verilir mi sorusu da birçok vatandaşın merak ettiği konuların başında geliyor.

Diyanet'e göre; Ramazan'da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/15). Vücuda kan almak ise beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivâyet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), "Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur" (Ebû Dâvûd, Savm, 28[2367, 2370-2371]; İbn Mâce, Sıyâm, 18 [1680]) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah'ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivâyet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32 [1938-1939]).

Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi o dönemde hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.


Etiketler:
ramazan oruç iğne yaptırmak kan vermek