Hipotermi nedir, öldürür mü? Hipotermi geçiren insana ne yapılır?

Belgrad Ormanı'nda kaybolan Ece Gürel hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti. Bu acı haberin ardından hipotermi kavramının ne olduğu merak edilen konular arasında yer aldı. Peki, hipotermi nedir? Tıpta tedavisi mümkün mü? Hipotermi geçiren insana ne yapılır? İşte konu hakkında merak edilenler...
Hipotermi nedir? sorusu, Ece Gürel'in ölümünün ardından gündeme geldi. İstanbul'da yürüyüş yapmak için Belgrad Ormanı'na giden Ece Gürel, 4 gün boyunca soğuk havada mahsur kaldı. Arama kurtarma ekipleri tarafından bulunduğunda vücut ısısı tehlikeli derecede düşmüştü. Tüm müdahalelere rağmen hipotermiye bağlı organ yetmezliği nedeniyle hastanede hayatını kaybetti. Peki, Hipotermi hipotermi öldürür mü? Hipotermi geçiren insana ne yapılır? İşte detaylar...

Belgrad Ormanı'nda kaybolan kadın, hipotermiye yenik düştü. İstanbul'da Belgrad Ormanı'nda kaybolan Ece Gürel, dört gün sonra arama kurtarma ekipleri tarafından ağır hipotermi belirtileriyle bulundu. Ekipler tarafından hemen sağlık ekiplerine teslim edilen Gürel, hastaneye kaldırıldı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
VÜCUT ISISI 30 DERECENİN ALTINA DÜŞMÜŞTÜ
Kurtarma ekibinden bir yetkili, "Ece'yi bulduğumuzda bilinci açıktı ancak konuşamıyordu. Vücudu tamamen kaskatı kesilmişti. İlk olarak termal battaniyeyle ısıtmaya başladık ve onu uyutmamak için sürekli konuştuk" dedi. Hastanede yapılan ilk değerlendirmede, genç kadının vücut sıcaklığının 30°C'nin altına düştüğü tespit edildi.

HİPOTERMİ NEDİR, ÖLDÜRÜR MÜ?
Hipotermi, vücut ısısının 35°C'nin altına düşmesi durumunda ortaya çıkan ciddi ve hayati risk taşıyan bir sağlık sorunudur. Soğuk hava, suya uzun süre maruz kalma veya yetersiz ısı izolasyonu gibi nedenlerle vücut ısısını koruyamaz ve organ fonksiyonları bozulmaya başlar. Hipotermi ilerledikçe bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilir.
Kış aylarında düşen hava sıcaklıkları, özellikle açık alanlarda vakit geçiren kişiler için büyük risk oluşturuyor. Uzmanlar, soğuk havalarda vücut ısısını korumak ve hipotermiye yakalanmamak için katmanlı giyinmeyi, rüzgârdan korunmayı ve uzun süre dışarıda kalmamayı öneriyor.

HİPOTERMİ BELİRTİLERİ VE RİSKLERİ NELERDİR?
Uzmanlar, hipoterminin erken belirtilerinin fark edilmesi gerektiğini vurguluyor. Hipotermi süreci genellikle şu aşamalardan geçiyor:
İlk Evre (35°C - 32°C): Titreme, ciltte solgunluk, uyuşukluk ve dikkat dağınıklığı başlar.
Orta Evre (32°C - 28°C): Titreme durur, bilinç bulanıklığı artar, kaslar sertleşir.
İleri Evre (28°C'nin altı): Kalp ritmi yavaşlar, bilinç kaybolur ve ölüm riski artar.
Kış aylarında doğada vakit geçirmek isteyenler için uzmanlar şu önlemleri öneriyor:
Katmanlı Giyinin: Isı yalıtımı sağlamak için birkaç kat giysi tercih edin.
Suya Maruz Kalmayın: Islak kıyafetler vücut ısısını hızla düşürür.
Rüzgâra Karşı Önlem Alın: Rüzgâr, ısı kaybını artırdığı için korunaklı kıyafetler giyin.
Uzun Süre Dışarıda Kalmayın: Özellikle soğuk havalarda uzun süre hareketsiz kalmak tehlikelidir.
- Popüler Haberler -

20 Mart Perşembe günü okullar tatil mi? Kar tatili olan il ve ilçeler hangileri?

Eşref Rüya hangi kanalda, saat kaçta? Eşref Rüya dizisinin konusu ne, hangi oyuncular var?

Kadir Gecesi ne zaman, hangi gün? Diyanet dini günler takvimi 2025 Kadir Gecesi tarihi

Instagram ne zaman düzelecek? Sosyal medya X Twitter, İnstagram, Facebook, Youtube ne zaman açılacak?

19 Mart Ramazan'ın kaçıncı günü? Bugün orucun kaçıncı günü, bayrama kaç gün kaldı?

Youtube çöktü mü? 19 Mart Youtube neden açılmıyor, erişim sorunu ne zaman düzelecek?
