Türkiye'de isim trendleri değişti! Öz Türkçe isimler geri mi dönüyor?

Türkiye'de 2025 yılı itibarıyla en yaygın isimler yine “Mehmet” ve “Fatma” oldu. Ancak son yıllarda yapılan analizler, bu geleneksel isimleri taşıyanların sayısında belirgin bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. Değişen tercihler arasında Öz Türkçe isimler trendlere yerleşti. Peki ebeveynlerin tercihleri arasında hangi isimler var?
Son yıllarda ebeveynlerin isim tercihleri önemli ölçüde çeşitlendi. Özellikle Lina, Mila, Ares, Aras, İlay, Aden gibi isimlerin yükselişe geçtiği görülüyor.
8 yıllık süreçte Mehmet ismini taşıyanların sayısında 90 bin 62 kişilik düşüş yaşandı.
Fatma isminde ise bu rakam 83 bin 670 kişi olarak tespit edildi.
Öte yandan Ayşe, Hatice, Elif, Zehra, Mustafa, Ahmet, Ali gibi isimler hala popülerliğini korurken yasemin, Leyla, Özlem, Murat, Yusuf, Emre isimlerini kullananların sayısı da dikkati çekti.Söz konusu değişimin küreselleşme, popüler kültür etkisi ve sosyal medya trendleriyle doğrudan ilişkili olduğu değerlendiriliyor.
KLASİK İSİMLER HALA GÜÇLÜ
Değişime rağmen bazı geleneksel isimler popülerliğini korumaya devam ediyor. Bu isimler özellikle kültürel devamlılık nedeniyle tercih ediliyor.
İSİM TRENDLERİNDE DİKKAT ÇEKEN DENGE
Verilere göre Türkiye'de isim tercihlerinde iki yönlü bir eğilim dikkat çekiyor. Ayrıca Yasemin, Leyla, Özlem, Murat, Yusuf, Emre gibi isimlerin de hâlâ geniş bir kullanım alanı olduğu görülüyor.
ÖZ TÜRKÇE İSİMLERE İLGİ ARTIYOR
Son dönemde bir başka dikkat çeken eğilim ise Öz Türkçe isimlere dönüş oldu.
Kaan, Gökçe, Alp gibi isimlere olan ilginin yeniden yükselişe geçtiği belirtiliyor.
- Popüler Haberler -
Kılıçdaroğlu'nun koruma krizi! Kurmay heyetinde güven bunalımı mı var?
Avrupa'nın göbeğinde hain buluşması! FETÖ'nün destek istediği isimler
Komşuda Türkiye paniği: "Fransa'ya değil, İsrail'e güvenelim" çağrısı yaptılar
Terörsüz Türkiye sürecine çerçeve yasa dopingi
Kurultay öncesi CHP'de ipler iyice koptu! Çelişkiler zinciri: Dün yüceltilen değerler bugün neden imha ediliyor?
Yunan basınında Orta Doğu analizi: Türkiye'nin varlığı yetti



