Tokyo'ya alternatif geliyor! Japonya düğmeye bastı: Yeni başkent neresi olacak?

Japonya, olası büyük bir felaket veya acil durumda devlet mekanizmasının felç olmasını önlemek adına tarihi bir adım attı. Tokyo'nun tüm kritik işlevlerini anında devralabilecek "Yedek Başkent" yasa tasarısı meclisten onay aldı.
İktidardaki Liberal Demokrat Parti ile koalisyon ortağı Japonya İnovasyon Partisi'nin ortaklaşa sunduğu tarihi yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Kabul edilen tasarıya göre, Tokyo'da yaşanabilecek yıkıcı bir deprem, tsunami veya ulusal güvenlik krizinde devletin işleyişini kesintisiz sürdürebilmesi amacıyla tamamen yedeklenmiş ikinci bir başkent kurulacak. Yeni başkent, Tokyo'nun tüm temel ve bürokratik işlemlerini anında devralacak bir "B planı" olarak hazır tutulacak.

KARAR BAŞBAKANDA: YEREL YÖNETİMLER YARIŞACAK
Yasa tasarısı, yedek başkentin neresi olacağı konusunda Japonya Başbakanı'na tam yetki veriyor. Başbakan; nüfus yoğunluğu, altyapı gücü ve ekonomik büyüklük gibi kritik faktörleri masaya yatırarak nihai kararını verecek.
Süreç, yerel yönetimlerin (belediyeler ve valiliklerin) resmi başvurularıyla başlayacak. Başbakan, adaylık başvurusunda bulunan bölgeler arasından en uygun şehri ülkenin ikinci merkezi olarak ilan edecek.

EN KRİTİK KRİTER: "AYNI KADERİ PAYLAŞMAMALI"
İktidar koalisyonu, ikinci başkent adayları için en önemli kriteri açıkladı: Doğal afet güvenliği.
Yedek olarak seçilecek bölge, Tokyo ile aynı fay hatları üzerinde yer almayacak ve benzer tsunami veya deprem risklerini taşımayacak.
YASALAŞMASI AN MESELESİ
Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarı şimdi de Danışmanlar Meclisi'ne (Senato) gönderildi. Mevcut yasama dönemi sona ermeden tasarının onaylanması ve resmiyet kazanarak yasalaşması bekleniyor.
- Popüler Haberler -
Mekke Anlaşması güven tahkimatı! İsrail çok ama çok rahatsız
“Terörsüz Türkiye” süreci meyvelerini veriyor! Çerçeve yasa çok kazandıracak
Bahçeli yeni bir kilit mi açıyor? Kılıçdaroğlu bunu beğenmedi!
Yeni parti ve soru işaretleri! CHP'de bir bölen geleneği sürüyor
Dur, söz yapay zekanın! Başkanı kim seçecek?
Futbolun anti kahramanı: Antipatik 10 numara Messi



