ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE

150 kişiye mezar olmuştu... Göz kararıyla zemin etüdü yapılmış

HABER MERKEZI - | Son Güncelleme Tarihi:
150 kişiye mezar olmuştu... Göz kararıyla zemin etüdü yapılmış

Kahramanmaraş'ta 150 kişiye mezar olan Palmiye Sitesi'nin jeoloji mühendisi, sitenin zemin etüdünü gözlemsel olarak yaptığını itiraf etti. Gözlem de, 12 kat yerine 9 kat üzerinden yapılmış.

Kahramanmaraş'ta 3 bloklu Palmiye Sitesi, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkıldı. Yıkılan binalarda 150 kişi hayatını kaybederken, 16 kişi yaralandı, 2 kişi ise bulunamadı. Sitenin yıkılmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada binanın müteahhitleri Hacı Ahmet Ersoy (80) ve Ali Babaoğlu (61) ile jeoloji mühendisi Ömer Tarakçıoğlu hakkında 22,5'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

40 SAYFALIK RAPOR

Soruşturma kapsamında 5 kişilik bilirkişi heyeti hazırladıkları 40 sayfalık raporu savcılığa gönderdi. Raporda, zemin etüdüyle ilgili yapılan değerlendirme dikkat çekti. Bilirkişi raporunda zemin etüdüne göre yapının 9 katlı olması gerektiği ancak yıkılan binanın 12 katlı olduğu belirtildi. Binanın 12 katlı imal edilmesinin, zemin ortamında oluşacak ilave gerilme artışlarıyla yapının statik ve dinamik yükler etkisi altındaki davranışını etkileyeceği vurgulandı. 3 isim suçlamaları kabul etmezken Ömer Tarakçıoğlu, Palmiye Sitesi'nin zemin etüt raporunu gözlemsel olarak hazırladığını, sitenin yıkılması nedeniyle herhangi bir kusurunun bulunmadığını belirtti.

Bilirkişi raporunda, kullanılan malzemelerin yetersiz ve kalitesiz olduğu belirtildi. Kolon ve kiriş boyutları ile donatılarının yetersiz olduğu vurgulandı.