Soykırımcı İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 1'i çocuk 14 Filistinli açlıktan can verdi

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde son 24 saatte 1'si çocuk 14 Filistinlinin daha açlıktan hayatını kaybettiği, açlık nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 147'ye çıktığı bildirildi.
Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi'nde 7 aylık Muhammed İbrahim Ades isimli bebek, şiddetli açlık ve bebek mamasının bulunamaması nedeniyle yaşamını yitirdi.
Filistin Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, X hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze'de açlıktan hayatını kaybedenlere ilişkin bilgi verdi.
"Gazze'de açlık can almaya devam ediyor." diyen Burş, son 24 saatte 1'si çocuk 14 kişinin daha açlık kaynaklı yaşamını yitirdiğini aktardı.
Burş, Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısının 88'i çocuk 147'ye yükseldiğini kaydetti.
Gazze'de açlıktan hayatını kaybeden Filistinlilere işaret eden Burş, "Bu sayılar sadece bir istatistik veri değil; vicdan sahibi olan herkes için bir yardım çığlığıdır." ifadesini kullandı.
Burş, İsrail'in yardım girişini engellemesine vurgu yaparak, "Açlık, Gazzeli çocukları dünyanın gözü önünde katlederken; bebek maması ve yiyecek ise kilometrelerce uzakta. Bu sessizlik ne kadar sürecek?" ifadelerine yer verdi.
İsrail'in ablukasına işaret eden Burş, "Bu abluka tam bir soykırıma dönüşmeden önce Gazze'de kalan canları kurtarın." şeklinde yardım çağrısı yaptı.

GAZZE'DEKİ HÜKÜMET: 40 BİNDEN FAZLA 1 YAŞ ALTI BEBEK "YAVAŞ ÖLÜM" RİSKİ ALTINDA
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada ise İsrail'in 150 gündür bebek maması girişini engellediği Gazze'de on binlerce bebeğin hayatının tehlikede olduğu belirtildi.
İsrail'in insani yardım girişini kısıtlayan ablukası altındaki Gazze'de bebeklerin hayatını tehdit eden "eşi benzeri görülmemiş bir insani felaketin" eşiğinde olduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Boğucu ve suç teşkil eden abluka sebebiyle Gazze Şeridi'nde 40 binden fazla bir yaş altı bebek yavaş ölüm riski altında." ifadesi kullanıldı.
İsrail'in 2 Mart'tan bu yana kapalı tuttuğu Gazze'nin sınır kapılarının derhal açılması ve bebek maması ile insani yardımların acilen bölgeye ulaştırılması çağrısı yapıldı.
Gazze'ye İsrail'in uyguladığı abluka nedeniyle "kaybedilen her masum candan işgalci İsrail'in yanı sıra onu destekleyen devletler ve uluslararası toplum da" sorumlu tutuldu.

BM: GAZZE'DE HER 3 KİŞİDEN BİRİ GÜNLERDİR YEMEK YEMEDİ
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher da İsrail'in saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Gazze'de dünyanın gözleri önünde insani kriz yaşandığının altını çizen Fletcher, gıda yardımına ulaşmaya çalışan halkın vurulduğunu ve çocukların açıktan "eriyip gittiğini" ifade etti.
Fletcher, Gazze'de her 3 kişiden birinin günlerdir yemek yemediğini bildirerek "Yardımlar engellenmemeli, geciktirilmemeli veya saldırı altında dağıtılmamalıdır." ifadelerini kullandı.
Yardım konvoylarının sınırdan hızlı geçiş izni alması ve gıda yardımı için toplanan insanlara yönelik saldırıların sona ermesi gerektiğini belirten Fletcher, kalıcı ateşkesin sağlanmasının zorunluluğunu hatırlattı.
Fletcher, İsrail'in Gazze'ye insani yardım girişi için bazı adımlar atma kararına ilişkin, kıtlığı ve felaket boyutlarına ulaşan sağlık krizini önlemek için çok büyük miktarda yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
İsrail ordusu, uyguladığı ablukayla insanlık felaketine yol açtığı ve açlıktan ölümlere neden olduğu Gazze Şeridi'nde, uluslararası baskı nedeniyle insani yardım girişi için bazı adımlar atacağını öne sürmüştü.

İSRAİL'DEKİ "1948 ARAPLARI" LİDERLERİ SOYKIRIM VE AÇLIĞI PROTESTO İÇİN AÇLIK GREVİNDE
Öte yandan, Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden çatı örgüt Yüksek Arap Takip Komitesi Başkanı Muhammed Bereket, 1948 topraklarındaki Filistinli liderlerin açlık grevine girdiğini söyledi.
Bereket, grevin Yafa Arap İşleri Derneği binasında üç gün boyunca devam edeceğini belirtti.
Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin yaklaşık yüzde 80'inin Yafa ve çevresinden zorla göç ettirilen mülteciler olduğuna dikkati çeken Bereket, dolayısıyla grev merkezi olarak Yafa'nın seçilmesinin "sembolik" bir anlam taşıdığını vurguladı.
Bereket, açlık grevine Yüksek Arap Takip Komitesi üyeleri, siyasetçiler, akademisyenler, halk temsilcileri, İsrail Meclisindeki Arap milletvekilleri ve savaş karşıtı İsrailli aktivistlerin katıldığını aktardı.
Açlık grevinin salı günü ABD'nin İsrail Büyükelçiliği önünde yapılacak oturma eylemiyle sonlandırılacağını kaydeden Bereket, Filistin halkını da kitlesel eylemlere çağırdı.
Bereket, Gazze'deki Filistin halkına yardım ulaştırma girişimlerinin İsrail tarafından engellendiğini belirterek, "Halkımıza yardım etmeye hazırız ancak işgal buna izin vermiyor." dedi.
İsrail vatandaşı Filistinlilerin, Filistin halkının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Bereket, baskı, gözaltı ve tehditlere maruz kaldıklarını söyledi.
Öte yandan Yüksek Arap Takip Komitesi saat 18.00'de Yafa'daki Arap İşleri Derneği binası yakınındaki Gazze Parkı'nda düzenlenecek protestoya katılım çağrısında bulundu.
Komite ayrıca pazartesi gününü, "Gazze'deki Filistin halkıyla dayanışma için açlık grevi ve oruç günü" ilan etti.
GAZZE "AÇLIKTAN" ÖLÜYOR
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişini kısıtlayan sıkı kuşatması altındaki Gazze Şeridi, açlığın yayıldığı, su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor.
Başta çocuklar olmak üzere, Gazze Şeridi'nde açlık nedeniyle ölümler artıyor.
Yerel ve uluslararası çevreler İsrail'in "açlığı ve susuzluğu silah olarak" kullandığını belirtiyor.
Sivil altyapıyı da tahrip ederek Gazze'nin yüzde 88'ini yıkan İsrail ordusu, sürgün emirleriyle yerinden ettiği Filistinlileri sık sık barındıkları bölgelerde hedef alıyor.
Nüfusu yaklaşık 2,3 milyon olan Gazze'de İsrail saldırıları ve sürgün emirleriyle yerinden edilenlerin sayısının 2 milyona ulaştığı, çok sayıda kişinin defalarca yerinden edildiği belirtiliyor.
Temel malzemelerden yoksun bir şekilde yerinden edilen Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalıklar içinde hijyen malzemelerinin eksikliğinde lavaboların bile yetersiz olduğu, bulaşıcı hastalıkların yayıldığı okullarda hayatta kalmaya çalışıyor.
İsrail ordusu ise günlük düzenlediği saldırılarla yerinden edilenlerin çadırları ve barındığı sivil noktaları bombalıyor.
İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda en az 59 bin 821 Filistinli hayatını kaybetti, 144 bin 851 kişi de yaralandı.
- Popüler Haberler -

Rusya-Ukrayna ateşkesi... Trump: Putin hayal kırıklığına uğrattı

Rusya'dan "Türkiye" açıklaması: Girişimlerinden dolayı minnettarız

Bulgaristan'daki yangının Türkiye tarafına geçmemesi için önlemler alındı

Katil İsrail'in Gazze saldırılarda 13 Filistinli şehit oldu

ABD'li diplomattan SDG'ye! "Şartlar değişti ayak uydurun"

Soykırımcı Bakan Ben-Gvir'den skandal Gazze açıklaması: Bombardımana tutulsun, işgal edilsin
