ANASAYFA
TV PROGRAMLARI
PROGRAMLAR
YAYIN AKIŞI
CANLI YAYIN
24 RADYO
REKLAM
İLETİŞİM VE KÜNYE


“Netanyahu Lahey'de yargılanacak”

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi Taraflar Toplantısı'na ev sahipliğini Dubai'de yapan Birleşik Arap Emirlikleri yolculuğunun başında da aslında gündemin her türlü Gazze olacağını tahmin etmek zor değildi. Ama Başkan Erdoğan'ın hitabının ve ikili görüşmelerinin olduğu günün sabahı ateşkesi sonlandırıp soykırıma kaldığı yerden devam eden İsrail'in tutumu öngörüleni kaçınılmaz hale getirdi.

Günün akşamı Türkiye'ye dönüş yolunda gazetecilerle bir araya gelen Başkan Erdoğan'a soruların ağırlık merkezi de Gazze oldu.

"GAZZE İÇİN DURMAK YOK, YOLA DEVAM"

İsrail'in hukuk tanımaz ve uzlaşmaz tavrı sebebiyle bir kez daha barış ihtimalinin şimdilik kaybedildiğini söyleyen Erdoğan yine de umudun kaybedilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Kazanımlara dikkat çekti.

"Birincisi; İslam ülkeleri Gazze ve Filistin meselesine yoğunlaşırken diğer taraftan da bugüne kadar olmadık bir şekilde bir araya gelip, bizim uzun yıllardır söylediğimiz "bölge halklarının kendi sorununa sahip çıkması" prensibini hayata geçirdiler. Bunun kurumsallaşması belki en büyük stratejik kazancımız.

İkinci nokta; Gazze'yi iki devletli çözümün olmadığı bir ortamda tartışmama konusunda muhataplarımızı bir noktaya getirdik.

Batılı ülkeler, İsrail'in savaş değerlendirmesinden hareketle iki devletin çözümden ziyade "Hamas tehdidini ne yapacağız?" diye bir soruyu sürekli hem bizim, hem dünya kamuoyunun önüne getiriyorlar. Biz de diyoruz ki; "Eğer iki devletli çözümü şu anda merkeze alırsak, Gazze ve karşılıklı tehdit konuları da zaten ortadan kalkar. Bunu buradan halletmek lazım. Hamas'ın dışlanması, Hamas'ın yok edilmesi gerçekçi bir senaryo değil."

Bundan etkileniyorlar ve İsrail'e yönelik baskı artıyor.

Barışın peşini bırakmayacağız. Bu tabloda dahi "durmak yok, yola devam" diyoruz."

"UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR"

"3 bin'e yakın avukat Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gerekli başvuruyu yaptı. İstanbul Milletvekilimiz Cüneyt Yüksel, bu heyetin içerisindeydi. Rahmetli Aliya'nın dediği gibi "Unutulan soykırım tekrarlanır." Biz bu soykırımı unutmayacak ve unutturmayacağız. Er ya da geç, mutlaka İsrail bunun hesabını verecek. Buna sessiz kalmanın utancını, dilini zalime uzatmaya çekinenler muhakkak yaşayacak. "Bizim kimseye borcumuz yok" derken bunu söylüyorum. Bugün başta İspanya gibi bazı yürekli ülkeler hariç Batılı ülkeler, Filistin'e borçlanıyorlar. Bu kara leke sadece Netanyahu'nun değil, ona şartsız ve koşulsuz destek veren ülkelerin de alnına yapıştı"

"KANIT"LAR HAZIR

Lahey'de delil olarak sunulmak üzere Anadolu Ajansı muhabirlerinin çektiği Gazze'deki soykırımı belgeleyen fotoğraflardan oluşan "Kanıt" kitabı da Türkiye'nin davayı takip edecek avukatlara sağladığı önemli hizmetlerden biri olarak hazır. Bakmaya tahammül etmenin zor olduğu resimler gerçekten tüyler ürpertici. Bizim göz değdirmeye yanaşamadığımız manzaranın hâlâ Gazze'deki insanların gerçeği olması ise felaket. Bu arada AA Başkanı Serdar Karagöz Kanıt'ı anlatırken aynı saatlerde Gazze'deki foto muhabirinin de şehit olduğu haberini aldı. Yani o gazeteci, hazırlanmasına katkıda bulunduğu dava delillerinin bir konusu artık.


Yazarın diğer yazıları